perjantai 10. huhtikuuta 2020

Artisti maksaa

Kerronpa yhden omakohtaisen esimerkin siitä mihin kaupallinen radiotoiminta on mennyt. Tämä ei ole kovin kaunis tarina, mutta valottaa omalta osaltaan karua todellisuutta nykyisestä musabisneksestä. Paljastamalla tämän julkisesti saatan ampua itseäni jalkaan, mutta mielestäni kyse on asiasta, joka pitäisi nostaa pöydälle.


Sain eräältä radioasemalta meilin jossa tarjottiin kesäkampanjaa. Tarjoukseen kuului yhden kappaleen soittaminen kolmesti vuorokaudessa kesä-, heinä- ja elokuun ajan. Hinnaksi sanottiin 240 € + alv 24%. (Eli vajaat 300 €.) Käytännössä 100 € / kk siitä, että biisi soi kolme kertaa vuorokaudessa. Joku voisi sanoa, että eihän tuo ole paljon mainostamisesta. Ehkä näin, mutta herää kysymys onko tämä nykyään yleinen toimintatapa kaupallisilla radioasemilla?

Soittajapiireissä on jo pitkään huhuiltu, että radiorotaatiosta täytyy maksaa. Ainakin saamastani tarjouksesta voisi näin päätellä. Puhutaan myös siitä, että radiossa soivat enimmäkseen suurten levy-yhtiöiden artistit. Ymmärrettävästi syntyy epäilys johtuuko se siitä, että niiden takana on eniten maksukykyä? Jos jollakin on tästä parempaa tietoa, niin olen korvana, koska nyt haluaisin olla väärässä.

Minulla ei vähävaraisena musiikintekijänä ole mahdollisuutta maksaa radiosoitosta ja epäilen, että sama pätee suurimpaan osaan independent artisteista ja talkoohengellä pyörivistä pienistä levy-yhtiöistä. Kirjeen luettuani alkoikin päätään nostaa ylpeys omasta tekemisestä. Ajattelin, että hetkinen, eikös radioasemien pitäisi pikemminkin maksaa minulle korvaus artistina, soittajana ja lauluntekijänä Teoston ja Gramexin kautta?

Tässä on myös outo ristiriita. Radioasemathan pyrkivät soittamaan musiikkia jota kuuntelijat haluavat kuulla. Käänteisesti voisi ajatella, että ei ole kovin järkevää soittaa sellaista mikä johtaa kanavan vaihtamiseen. Ei edes vaikka siitä maksettaisi, koska kuulijoiden katoamisen luulisi olevan pahinta mitä radioasemalle voi tapahtua. Mietinkin olisikohan kyseinen asema todennut musiikkini heille sopivaksi, mutta päättänyt yrittää lypsää siitä vähän extraa?

En kuitenkaan halua tuomita tässä ketään siitä miten toimeentulonsa hankkii. Ihmettelen vain, että koska levymyynti on nykyään olematonta, niin mistä musiikintekijä saa tulonsa, jos ensin maksaa sen tekemisestä ja päälle vielä esittämisestäkin? Pitääkö artistin maksaa kohta siitäkin, että ihmiset pääsevät nauttimaan elävästä musiikista?

Terveisin,
Timo

P.S. Sain tarjousviestin sen jälkeen, kun olin lähettänyt alla olevan uuden lauluni.

Facebook
Nettisivut + myynti
Levykauppa Äx
Spotify




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti