tiistai 27. elokuuta 2019

Juhlavuosi... leikisti

Tänä vuonna tulee 25 vuotta siitä, kun aloin suuntaamaan ajatuksia oman kotistudion rakentamiseen. Bändeissä olin toki soitellut jo vuosia. Ensimmäisen vaatimattoman kokoonpanon muodosti Fostex 280 neliraituri ja Korg T3 syntetisaattori.


Raiturissa käytettiin tavallisia C-kasetteja. (Moni varmaan muistaa.) Laitteen äänipää oli sellainen, että se kykeni äänittämään neljä kapeaa raitaa nauhan leveydelle. Yhden raidoista uhrasin digitaaliselle aikakoodille, joka mahdollisti nauhurin ja syntetisaattorin synkronoinnin keskenään.

Joskus lopullisessa miksauksessa audioraitoja saattoi olla jokunen enemmän kuin käytössä olleet kolme. Tämä mahdollistui niin, että ensin äänitin laulua tai soittoa kahdelle raidalle, jonka jälkeen siirsin/miksasin ne yhdelle raidalle. Sen jälkeen käytössä oli jälleen kaksi raitaa. Toisinaan siirtämisen yhteydessä saatoin soittaa tai laulaa mukaan vielä yhden osuuden.

Alla olevassa biisissä kuuluu laulu, laulustemma, akustinen kitara, sähkökitara ja kitarasoolo. Enää en muista miten tuolla kerralla etenin. Syntetisaattorin sekvensseriin (eräänlaiseen omaan sisäiseen raituriin) soitin/ohjelmoin muita soittimia. Tässä tapauksessa Korgista tulee rummut, basso, huuliharppu, koskettimet, sekä jouset ja puhaltimet. Tuon ajan muun laitteiston olen onnellisesti jo unohtanut. Mukana oli todennäköisesti ainakin pari kaikulaitetta ja joku kompressori signaalia tasaamaan.

Äänenlaatu ei luonnollisestikaan ole laitteiston ja osaamisen vuoksi sitä mitä nykyään. Muistan kuitenkin Warnerin tuotantopäällikkö Pekka Ruuskan kommentit demoa hänelle soittaessani. Tämä nimittäin kehotti käyttämään vähemmän aikaa soundien viilaamiseen ja keskittymään enemmän itse biisien tekemiseen. Hän ei kuulemma ollut koskaan tehnyt yhtä hienolta kuulostavia demoja. No tokihan omasta mielestä olin keskittynyt riittävästi sisältöönkin.

Tässä siis yksi tuon ajan hellyttävän hentoäänisistä esityksistä. 😉 Jos laitteesi ei tue Flashia alla oleva linkki ei toimi, eikä sen alla oleva mediasoitin ehkä näy. Siinä tapauksessa klikkaa tätä linkkiä

Äidin kiltti poikaTerveisin,
Timo

https://www.facebook.com/timomantynen.music 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti