keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Kaksi sydäntä

(Tarinoita laulujen takaa.)

Lähettäessäni tämän biisin Spotifyn virallisista suomalaisista listoista vastaavalle editorille kirjoitin saatteeksi seuraavan viestin: "Kaksi sydäntä kertoo hieman kasarimaisin sävyin siitä kuinka rakastavaiset nukkuvat ilkosillaan peiton alla lusikassa ja kuinka toista alkaa panettaa, mutta toinen vain nukkuu tyytyväisenä. Toki hieman romanttisemmin esille tuotuna. 😉"

Viestistä huokuu turhautuminen siihen kuinka mahdotonta noille listoille pääsy on. Yksi ihminen päättää siitä mitä Spotify tarjoaa kansalle kuunneltavaksi. Aivan kuten monien radiokanavien soittolistojenkin takaa löytyy vain yksi ihminen, joka vastaa siitä mitkä musatrendien edustajat kulloinkin laitetaan radiorotaatioon. No se on oma juttunsa. Takaisin tähän kappaleeseen.  

Laulu on alunperin Rudi Heinosen käsialaa. Alkuperäinen sanoitus Vuodet vierivät ei kuitenkaan tuntunut omalta. Niinpä päädyin kirjoittamaan tekstin kokonaan uudestaan. Sovitukseen hain tarkoituksella 80-luvun vaikutteita. Biisin pääasiallisesta soundimaailmasta vastaavat tuon aikakauden kaksi tunnetuinta syntetisaattoria Yamaha DX7 ja Korg M1. Kertosäkeisiin johdattavien jyhkeiden rumpufillien soundit ovat myös tuttuja tuolta ajalta. Oikeaan laitaan soitin kitaralla yksinkertaisen rytmin, johon lisäsin keinahtelevan delay-efektin. Vasempaan laitaan hain syntetisaattorista rytmillisesti pulppuilevan soundin. 

Yamaha DX7 ja Korg M1

Kertosäkeiden taustalla soiviin pitkiin synasointuihin rakensin eräänlaisen "volumesweepin", jossa jokainen sointu nousee vaimeasta kovemmalle ja saa aikaan mielenkiintoisen jännitteen. Niin ikään kertseihin ujutin laulun taustalle robottimaiselta kuorolta kuulostavaa vocoderia. (Samaa efektiä käytin myös kappaleessa Aurinkotuuli.)

Kaksi sydäntä on mukavan utuisesti sykkivä kasaritribuutti jossa ajattelin, että yksinkertaisuus on kaunista. Sen tekeminen oli mielenkiintoista ja monella tavalla jopa helppoa. Uinuvan yön rakkauslaulu rakentui pala palalta kuin itsestään ja olen siihen erittäin tyytyväinen.

Terveisin,
Timo

P.S.  Ensi kuussa kerron miten Elämä jatkuu levyn seuraava laulu Annala on syntynyt.

Facebook
Nettisivut + myynti

Levykauppa Äx

Spotify



Kaksi sydäntä
(Säv. Heinonen / San. Mäntynen)

Kaksi sydäntä lyö.
Kaksi sydäntä toisillensa lyö.
Kaksi yössä kietoutuu,
kiinni painautuu.

Toinen tuhisten huokaisee.
Toisen levoton mieli liitelee.
Ihon kosketus taas saa
ajatukset laukkaamaan.

Aamun ensisäteet saavat odottaa.
Eilisen ja huomisen voi unohtaa.

Kaksi sydäntä piilossa,
kahden rakastavaisen kuplassa.
Kaksi peiton huomassa,
maailmalta turvassa.

Aamun ensisäteet saavat odottaa...

Kaksi sydäntä lyö.
Kaksi sydäntä toisillensa lyö.
Kaksi yössä kietoutuu,
kiinni painautuu. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti